Pâte brisée. Pate brisee is the French version of classic pie or tart pastry. Pressing the dough into a disc rather than shaping it into a ball allows it to chill faster. This will also make the dough easier to roll out, and if you freeze it, it will thaw more quickly.
Add cubed butter; pulse until crumbly. Pour slow stream of ice water through feed tube while the processor is on low speed until dough holds together when pinched, making sure not to add too much. Place one cup of flour, the butter, sugar and salt in the bowl of a food processor fitted with a metal blade. You can have Pâte brisée using 4 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Pâte brisée
- It's 200 g of farine.
- Prepare 100 g of beurre.
- Prepare 3-4 cl of eau.
- You need 1 of pincée sel.
Add the water and slowly pulse just until the pastry begins to hold together, about six to eight times. Do not let it form a ball. Combine the flour and salt in the bowl of a food processor and process a few seconds to mix. Pate brisee is a very light, flaky pastry dough.
Pâte brisée instructions
- Mettre la farine, le beurre pomade, le sel et une partie de l’eau dans la cuve d’un robot. Lancer le robot. Ajouter de l’eau progressivement jusqu’à obtenir une texture homogène. La pâte ne colle pas à la cuve et n’est pas trop humide..
- Emballer la pâte dans du film alimentaire et réserver au frais pendant 1h..
- La pâte est prête à être étalée..
This dough is incredibly versatile, and it can be used in everything from quiche to chocolate tarts. It is also extremely easy to make, belying the myth that making pie dough is difficult. You may also see pate brisee referred to as "pate brisee fine.". La pâte brisée : C'est une base de farine, de beurre et de sel, à laquelle on rajoute un petit filet d'eau pour lier (attention à ne pas avoir la main trop lourde, sinon ça colle). On peut également la faire à l'huile, pour une recette plus économique.